looks007

場上有各種月事用品,月事用品為女孩子最貼身既用品,當然要了解一下佢地到底安唔安全啦!

唔講唔知,原來使用棉條有會機會引致中毒性休克綜合症(簡稱 TSS,Toxic Shock Syndrome)。大家若然細心留意一下唔少棉條的包裝盒上面,都會寫到使用棉條會有少量機會引致到呢個病,到底係咩黎呢?

中毒性休克綜合症其實是細菌感染後的突發疾病,雖然罕見,但一旦出現,往往危及性命。
中毒性休克綜合症由一啲細菌所產生的毒素引起。其毒
素能引致 TSS 的 2 種細菌分別是金黃色葡萄球菌(Staphylococcus aureus) 同 A 群鏈球菌(group A Streptococcus)。
呢種病既主要徵狀同感冒差唔多,例如發燒、 頭痛、肌肉酸痛。呢啲徵狀一般都會迅速惡化。其他病徵仲包括有傷口痛楚、嘔吐同腹瀉,以及休克徵狀,例如低血壓、昏眩、呼吸短促和呈現類似陽光灼傷後的皮疹。
咁點解棉條會同呢種病有關係呢?
長期使用衛生棉條,尤其是吸收力特強個種,會增加患上中毒性休克綜合症既機會。因為吸收力太好既棉條會令到陰道太過乾燥,造成陰道黏膜受傷。
只要保持衛生,最少要每 8 小時就更換棉條,或者相隔使用衛生棉條同M巾,使用比較低吸收力既棉條,就可以降低患病既機會。
大家如果對使用棉條、中毒性休克綜合症有任何疑問,請向你既醫生查詢。
Tags:

回應此文章: