looks007

我係果間情趣用品做咗一年。果一年ge聖誕過得好特別。甘好多宗教團體會係果一日行街唱聖詩,派下傳單甘。我果日都仲要返工。果日生意好好ge。正當我同緊一堆客講野果時,聽到門口有人係到唱歌。甘我冇理,照做我要做ge野。

無啦啦,一村人入咗泥。我果時心諗:”正丫!有甘多客”正當我開心死果時,帶頭果個光頭丫叔第一句就係:”聖誕節快樂!願主原諒你地。”我同個客對望咗一眼,吾理啦。繼續講個key(品牌)ge收陰球點用啦。突然間佢地果村人係到唱聖詩。個客O咗嘴,同我講一句:”我下次再泥過!”就光速曬人。

我望住佢地,再望一望個鋪頭客人反應,開始個個都出返去。呢個時候,個光頭丫叔問我:”你犯緊罪,不過你放心,講過禱告,主會原諒你。”我一聽,冷笑,好直接甘問:”姐問聲我犯咗咩罪?”佢望住我:”提倡婚前性行為。你甘樣係犯罪!”我果刻嬲到一個點,我問佢:”神會帶領人去佢地應有ge位置。我認為神叫我泥係教人性教育囉!防性病丫叔叔。”

當然,我係一個接受到不同宗教ge人,我中學果時係相信過基督教準備受洗。但係去到洗之前停低咗。改信道教。我得閒再share 下我ge宗教故事。而家返去情趣用品店先。

果堆人聽到我甘講,竟然同我玩集體禱告。我已經吾記得佢地個內容,因為太長啦。我忍吾住勁大聲甘開YouTube 播個六字大明咒,比佢地知道我係有宗教信仰。都希望佢地專重下我。佢地一禱完,我就問:你知吾知道點解個社會會出現耶撚呢個字?點解佬來愈多人討厭基督教?我吾理人ge反應:”因為你地ge行為好自私!離曬地!己所不欲,勿施於人。

人地做緊生意你係到逼客走!人地吾接受你地觀點就講人會落地獄,咩事丫而家,你地做埋耶穌咩而家?你地邊個冇犯過罪ge企出泥丫(源自聖經翰福音)你地知吾知丫!地球幾多人死於愛滋病?好似你地甘,地球人真係玩完。未到能源危機,而經死曬係愛滋病。”佢地一堆人又呱啦呱啦甘搏我嘴,我其實一句野都聽吾到,因為真係太多人。直接一句:”你地走定吾走?我而家call保安!”個光頭丫叔聽到我態度甘強硬,放底咗一張XX教會傳單係枱面,講:”你幾時需要禱告,我地都會比機會你ge!”之後成村人就走咗。

其實我好想透過呢個機會同大家講,社會百態,求同存異係最難。我吾係攻擊緊一個宗教,抹黑佢地。而係社會會轉變。老子曰:非恆道,名可名,非恆名。

每一個人見到ge事同解決方法都吾一樣,仲要個個人經歷都吾用。同一時間見到ge事,都係盲人摸象。所以到底係半杯水滿定半杯水空,十個有十個吾用ge理解。希望大家可以信道理,而吾係盲目信教。可以相信而吾好迷信。

回應此文章: